Tuesday, November 1, 2011

Sedih. Dakwah tersekat, maksiat berleluasa! Jahilnya kita.

Semenjak dua menjak ni, malas betul nak kupas atau pos apa2 isu walaupun terasa meluap2 nak meluahkan rasa dihati. Selalunya aku lebih suka buka blog2 dan membaca isu semasa sambil mengeluh bila rasanya kita ni boleh bebas dari dunia korupsi, penindasan dan salahguna kuasa.Hari ni aku tak kira.
aku nak lepas geram kejap.
Marah, menyirap dan sedih aku tgk mangkok2 yg menguasai JAIS / MAIS dimana mereka bermaharaja dan tanpa segan silu menyanggah dan melawan dasar2 dan polisi2 kerajaan negeri dan berselindung di belakang takhta istana dan Putrajaya. Kelihatan bayang2 tangan dalang yg menggerakkan wayang kulit mengikut rentaknya.

Yg aku hairan, selama sebelum ini, mereka sentiasa tunduk dan mengikut dasar dan polisi kerajaan terdahulu. Raja pula dilihat jarang mengambil peranan dan hanya mengendorsekan saja dasar2 dan perlaksanaan yg mengikut rentak kerajaan yg berkuasa ketika itu disamping memberi teguran2 yg lunak dan seirama.

Tapi lain pulak aku lihat jadinya apabila kerajaan yg dipilih rakyat mula berkuasa. Kelihatan jelas campurtangan dan penentangan yang membangkitkan curiga dan tidak senang hati rakyat oleh pihak yg menjadi ketua agama. Malah kadang2 tiada beza atau lebih teruk dasar perlaksanaannya dari ketika pemerintahan kerajaan sealiran mereka. Sabotaj kot.

Walaupun kita mempunyai exco agama tapi peranannya dalam membawa dasar2 yg sepatutnya didalam MAIS / JAIS tidak jelas malah sekali sekala dilihat seirama bunyinya. Kalu ikutkan kepakaran dan pengalaman, beliau yg sepatutnya merubah dan mencorak pemikiran pegawai2 dan penasihat agama ini tapi semenjak kebelakangan ini dilihat jelas, rupanya beliau yg berubah dan menunjukkan wajah sebenarnya. Mungkin ini ujian dan dugaan allah berikan pada hambanya untuk menilai hati2 dan keimanan mereka. Masih terperangkapkah lagi mereka didalam jubah2 perkauman dan kebangsawanan sedangkan watak dimainkan terlihat memperjuangkan keislaman dan hak2 rakyat kebanyakan.


Dizaman islam bangkit dan menyubur diseluruh dunia dimana fahaman, budaya dan persepsi salah yg ditanam dan diamalkan masyarakat telah mula dibuang ketepi. Ada pula tangan2 disebalik kuasa agama yg mmpergunakan kuasa dan jentera mereka cuba membangkitkan dan memaksa peraturan yg karut, ketinggalan zaman dan sebenarnya menyeleweng dari ajaran islam kepada masyarakat.

Mana mungkin dizaman ini, dakwah dan ilmu islam disekat2 dgn pelbagai ugutan, dakwaan dan tangkapan yg boleh menimbulkan curiga rakyat terhadap mereka. Mana mungkin org yg sangat terkenal dan mahir dgn ilmu agama sehingga melebihi pegawai tinggi agama hatta mufti tidak diberikan tauliah dan didakwa oleh kerana perbezaan pendirian dan perjuangan yg dibawa. Hatta dituduh dan difitnah dgn pelbagai gelaran. Apatah lagi org biasa yg mempunyai kesedaran, sedikit ilmu dan pengalaman membicarakan tentang tauhid dan iman. Adakah agama islam di Malaysia hanya didominasi oleh pihak berkuasa agama, ilmuwan agama serta ahli politik yg sealiran dgnnya.

Teringat pendedahan dibuat di PRK Hulu Selangor dimana pegawai berkuasa agama negeri yg kononnya memperjuangkan kesucian masjid serta kewajipan tauliahdi Selangor ini menyokong dan membenarkan seorang non muslim yg mewakili parti sealirannya masuk ke tempat suci kita disamping memberikan ceramah, keprihatinan dan janji2 mereka kepada jamaah yg mendengarnya. Terdapat kebanyakan tempat di Selangor dimana pemimpin politik sealiran mereka serta isteri2 mereka dibiarkan memberi ceramah di masjid dan surau sehingga ada dikalangan mereka terang2an mendedahkan aurat didalamnya dibiarkan malah disokong dibelakangnya org2 kuat agama ini.

Yg jelas dilihat tugasan mereka ini dimata masyarakat adalah antaranya :


  1. Pemberian tauliah hanya kepada pihak2 ilmuwan yg sealiran dgnnya.

  2. Menghalang ahli politik berlawanan utk menyebarkan dakwah dan tazkirah walaupun mempunyai kelulusan dan kepakaran yg tidak boleh disangkal oleh mereka dgn alasan org politik sedangkan dalam masa yg sama membiarkan org politik dan pemimpin sealiran mereka (perkauman) bebas memberikan ceramah dan tazkirah dikawasan masing2.

  3. Sibuk mengumpulkan wang zakat dan harta infak rakyat yg dilaburkan utk pembangunan material dan ekonomi atas nama islam sedangkan objektif dan pengisian pembangunan itu sekadar melepaskan batuk ditangga sedangkan dalam masa yg sama masih banyak dari 7 golongan asnaf serta rakyat daif yg patut diberikan hak dibiarkan terabai dan tidak dibela. Apakah tidak cukup agensi kerajaan negeri, persekutuan dan NGO2, persatuan dan pertubuhan memikirkan utk pembangunan masyarakat islam khususnya dan rakyat semua bangsa secara amnya.

  4. Dihidupkan semula sekolah, kolej dan IPT aliran agama tetapi dalam masa pihak yg dilantik mentadbir segelintirnya atau sebahagiannya mementingkan keuntungan dan pembaziran dari tanggungjawab mendidik mereka.

  5. Menyekat perkembangan majlis ilmu dan aktiviti bermanfaat dimasjid dan surau hatta dirumah atau premis milik persendirian sedangkan dalam masa yg sama membiarkan aktiviti maksiat, jenayah, judi dan penyelewengan agama berleluasa atas alasan tanggungjawab polis, pihak berkuasa tempatan, jabatan kebajikan masyarakat, NGO, kerajaan serta alasan kekurangan kakitangan.

  6. Serta banyak lagi yg tak terlarat nak tulis disini.

Lepas tu, aku teringat pulak nasihat ustaz aku masa di sekolah dulu sehingga sekarang. antaranya.


Kulil haqqi wau kana murron - Berkatalah benar walaupun pahit


serta pesan rasulullah terhadap semua umat islam iaitu


Ballighu anni walau ayah - Sampaikanlah dari ku walau sepatah ayat.


Itu belum campur,


wa taawanu alal birri wattaqwa, wala taawanu alal ismi wal udwan.


dll.


Bagi aku, islam ini agama hujah dan syumul.


Tak perlu dan tinggalkanlah dari membuat dan melaksanakan peraturan dan akta yg ketinggalan zaman, menjatuhkan imej, tidak sejajar dgn hak dan ajaran islam. Malah kalau dikaji, kebanyakan hukum, peraturan dan akta terkandung di dalam undang2 islam negeri masing2 menyeleweng dari hukum yg diturunkan islam melainkan hukum nikah kahwin. Kalau tak percaya, cuba check apa hukuman diberikan untuk zina, mencuri, minum arak, murtad di Malaysia kalau disabitkan. Jadi lebih baik pihak berkuasa agama negeri ni berusaha gubal semula undang2 yg ada ikut apa yg dijelaskan dalam Al quran dan Sunnah. Takpun mereka menjadi penggerak aktiviti ilmu, dakwah, kemasyarakatan dan pengembangan ajaran islam di negeri ini.


Sokonglah hudud, qisas, jinayat dan hukum2 islam yg ditetapkan allah dalam Quran utk pegangan kita dunia akhirat.


Dulu ustaz2 PAS, lepas tu Dr Maza, Sekarang ni Bob pulak. Apasal tak tangkap ahli politik dan orang hiburan yg yg mengupas agama ikut sedap mulut tanpa ilmu dan mempersendakan hukum. Sekurang2nya dapat pahala selain gaji bagi penguatkuasanya berbanding silap haribulan bala yg korang dapat pergi tangkap orang alim atau yg menyampaikan ilmu dan hukum allah. Korg ni betul tak takut balasan allah ke?


Kenapalah korang buat kerja bodoh tangkap Bob bagi tazkirah selepas insaf sedangkan ko biarkan dulu ketika dia masih hanyut dalam dunia hiburan dan maksiat. Lepas tu boleh kau ejek dan hina dia dgn pendirian dan perjuangan utk agama tauhid. Bak kata Bob, Langsung takda kepentingan islam melayan puak2 ni.


Bagi org2 PAS pula, bantulah dia dan saudara kita yg sepertinya dalam menghadapi fitnah dan penganiayaan pihak2 berkepentingan. Jangan biarkan pejuang2 dan pembela2 perjuangan ikhlas ini berseorangan menghadapinya. Apakata suatu hari nanti jadi pada kita atau keluarga kita pula. Aku doakan orang atau pihak2 yg terdetik niat menganiaya orang yang baik dan berjuang untuk agama diberi petunjuk allah didunia ini. Wallahu a'lam.


No comments:

Post a Comment