Sunday, January 8, 2012

Takziah Dato'

Sebelum itu, aku nak minta maaf kalo komen dan kata2 aku sblm ni mengguris hati atau terdapat salah silap. Aku cuma meluahkan apa yg aku ras datuk. Walaupun aku ni bukanlah aktivis politik tapi aku memang prihatin terhadap politik Pakatan Rakyat amnya dan PAS khususnya. Bukan niat aku utk menghukum atau memburukkan dato' tapi cuma sekadar mengingatkan pimpinan dan penyokong PAS atau PR agar berhati2 dgn sesuatu yg naluri aku kuat mengatakan seperti tindakan sabotaj dan pengkhianatan.

Teringat ketika Dato' mula masuk dahulu ke dalam PAS bersama golongan ulama' serta profesional ke dalam PAS dan tidak PKR sedangkan masing2 kebanyakan simpati dan mengagumi perjuangan DSAI. Fahamlah aku bahawa mereka ini cuba menentang kezaliman tetapi dibawah Jamaah islam yg mereka fikir terbaik buat diri mereka. Aku ketika lebih awal masuk PAS dgn mengisi borang, bayar yuran dan berbai'ah ditepi khemah ceramah tapi sampai sekarang ni aku pun tak tau status aku ni apa. Aku lebih suka menyokong dalam senyap dan dari belakang dan memercayai orang2 dan pimpinan2 yg lebih kuat iman, berakhlak dan bijak yg akan menggerakkan jamaah ini hingga ke atas.

Tak pernah sekali aku ragu dgn parti PAS walaupun kadang2 aku kecewa sangat pada pimpinan atasan atau pimpinan bawahan yg aku lihat kurang bekerja keras dan tidak tahu utk bekerja dgn efisyen utk berkhidmat kepada rakyat dan masyarakat yg menaruh harapan kepada mereka. Orang BN dilihat sgt pandai menggunakan kuasa yg mereka ada walaupun sbg pembangkang tetapi disalahgunakan utk kepentingan puak mereka saja.

Tetapi pimpinan bawahan tempatan PR pulak dahlah tak berapa pandai guna kuasa yg ada utk membela rakyat tapi asyik bermain politik puak padahal telah dilantik utk memimpin masyarakat keseluruhan termasuk org Umno BN dan atas pagar. Diorg dgn segelintir ahli PAS atau PR yg ada perasan konon yg menangkan mereka sehingga mendapat kuasa sekarang atas kerja mereka yg tidak seberapa tu padahal oleh org yg atas pagar, orang Umno BN yg paling tadah dlm diam, org yg mmg dah meluat dgn UBN serta org yg setia dlm diam mcm aku ni.

Aku sungguh kagum dgn semangat Dato' walaupun pada mulanya sikap Dato' seolah cuba menukar suasana tarbiah dan rentak PAS secara simbolik dgn menukar songkok tinggi Dato' dgn pimpinan ulama' / Tok guru yg memang sentiasa tidak selesa dgn budaya songkok yg lebih sinonim dgn org melayu dan lebih suka berkopiah / serban mengikut sunnah rasul. Semangat Dato' selepas bertahun didalam PAS makin dilihat merosot ketika PRU 2004 mungkin kerana sibuk dgn agenda dalaman parti atau sebagai wakil rakyat mungkin.
Saya perasan Dato' dilihat tidak lagi aktif dalam himpunan2 rakyat dan Demo serta bersama sebahagian program memnentang kebobrokan pemerintah.

Ia dilihat semakin pelik dan ketara dgn kemungkinan agenda peribadi terutama ketika pasca PRU 2008 dan selepasnya dimana Dato' dilihat cuba mempengaruhi pimpinan dgn agenda kepimpinan ulama' sedangkan ketika awal Dato' dilihat mengetuai golongan Profesionalism. Bermula ketika itu, dilihat wujud timbul agenda perpaduan dan puak2 yg cuba menggagalkan kesepakatan PR diketuai Anwar. Sebelum itu juga beberapa pimpinan negeri PAS yg lain cthnya kalau tak silap antaranya Sarawak dan Perak cuba memberitahu dan tidak senang dgn sikap, cara dan agenda Dato' yg saya masih kurang percaya kerana pengaruh Dato' dilihat sgt kuat ketika itu apatah lagi Dato' telah menjadi Pesuruhjaya Selangor.

Saya menjadi kurang senang apabila Dato' dikatakan cuba merancang dan menyingkirkan kebanyakan pemimpin2 PAS yg lebih senior, setia, rajin dan disayangi kebanyakan ahli dan penyokong di Selangor dgn alasan tidak wala' atau sebulu dgn Dato'. Terdengar berita bahawa Dato' cuba berebut dgn PKR bagi jawatan MB dimana itu bagi saya bukan sikap seorang pimpinan PAS. Dato' juga dalam merancang Ijtima' PAS di Stadium Shah Alam menggunakan pihak2 yg memusuhi PAS utk sponsor Ijtima' supaya dilihat grand dan antara terhebat pernah dianjurkan. Dato' juga cuba menghidupkan semangat agak ekstrim atau terlalu menyokong melayu dan raja dimana kebanyakan ahli dan impinan PAS hanya lebih mementingkan perjuangan Islam, keadilan dan kebajikan rakyat dimana perjuangan melayu (rasis) atau Raja (feudal) bukanlah matlamat utama didalam perjuangan PAS.

Kenyataan dan tidakan Dato' selepas PRU 2008 dimana Dato' telah mula menjadi Exco Selangor dilihat mula berubah rentak dimana di acara atau ceramah di sekitar Klang, Shah Alam dan Selangor atau dimana kawasan dianjurkan pemimpin yg tidak sebulu dgn Dato' memang susah melihat Dato' menghadirinya, berbeza pada sebelum atau seketika selepas PRU 2008. Ada pihak tertentu yg telah menganggap Dato' merupakan kuda trojan didalam PAS seperti banyak yg terdapat didalam pimpinan PKR dan sebahagian berada di DAP. Mereka ini menunggu masa dan giliran utk keluar dari parti.

Tapi hati kecil saya percaya sebahagian besar mereka termasuk Dato', pimpinan dan wakil2 rakyat yg melompat ini merupakan orang2 atau mangsa yg telah di ugut dan diperangkap secara terancang dgn pelbagai taktik dari keluarga hingga kepada skandal dan masalah kewangan oleh pihak berkuasa menggunakan pakar2 khas risikan mereka seperti mana skandal IC yg berlaku sekarang. Saya berdoa agar PR dapat menawan Putrajaya dan ketika itu semua tembelang kebobrokan ini akan terbuka dgn sendirinya.

Tapi saya rasa Dato telah diuji oleh allah akibat dari sikap angkuh dan yakin Dato' ketika menjadi Pesuruhjaya Selangor dimana Dato' membayangkan kepada umum tanpa memikirkan natijahnya bagi setiap pimpinan atau wakil rakyat PAS yg melompat parti seolah mereka telah menceraikan mereka Talak 3. Maka ujian itu kembali pada Dato' ibarat senjata makan tuan. Dato' yg semakin tidak betah dalam PAS cuba mencari jalan utk melepaskan diri dari sumpah yg membelit dgn sengaja menimbulkan kontroversi dan provokasi kpd pimpinan agar memecat Dato'. Masih ingatkah ungkapan Saya rela dipecat yg diungkapkan Dato' baru2 ini.

Apabila kepimpinan PAS membuat keputusan berhubung tindakan Dato'. Sebahagian pimpinan mencadangkan agar Dato' digantung dari jawatan parti agar Dato' menjadi seperti orang yg digantung tak bertali dimana Dato' tak boleh melompat parti dan suara Dato' pun tidak akan lagi didengari tetapi atas dasar lembut hati dan kasihan mungkin oleh Presiden PAS membebaskan dari jeratan diri sendiri. Maka bebaslah secara fizikalnya Dato' keserata negara menjaja cerita dan fitnah yg dirancang tapi percayalah bahawa Dato' tetap tak akan tenang kerana telah mengkhianati janji dan parti sendiri seperti mereka2 yg telah melalui sebelum Dato'. Kalau Dato' benar sayangkan jamaah, maka Dato' akan bermuhasabah dan menjadi askar barisan hadapan walau telah diturunkan dari pangkat panglima peperangan oleh khalifah jamaah demi menegakkan perjuangan islam.

Wallahu A'lam.

No comments:

Post a Comment