Monday, June 8, 2009

Berakhirkah sokongan dan perjuangan PAS didalam PR????

Artikel ni aku petik dari rakan blog kasi pecaahhh laaaa.... berhubung kenyataan yg dikeluarkan oleh Tuan Guru Hadi Awang di Muktamar tempohari. Pada pandangan ku, harapan sudah semakin menipis terhadap sokongan dan perjuangan PAS hatta aku sendiri pun dah berasa hati dan kecewa terhadap segelintir pimpinan tertinggi PAS kerana merekalah yg membawa hala tuju PAS pada masa akan datang. Tetapi mereka jualah yg telah merosakkan hubungan yg dibina bersama Pakatan Rakyat serta penyokong dgn kata2 pengkhianatan terbabit.

Apakah PAS sudah terlalu kuat dan boleh berdiri dgn sendirinya? Apakah kerana TGHH berasa megah dan betul apabila tiada yg mencabarnya bagi jawatan Presiden lalu membuat keputusan dan pandangan yg membelakangkan akar umbi berdasarkan pengaruhnya di muktamar yg lalu. Saya percaya sekiranya Mursyidul Am bersetuju dgn perwakilan bertanding menentangnya, nescaya beliau akan kalah kerana sikap dan idea beliau itu memakan dirinya. Apakah kerana PAS tidak berjaya memerintah Terengganu, maka beliau membuat keputusan begini dan menentang kerjasama bersama Anwar yg telah dijalinkan sejak zaman Ustaz Fadhil Noor lagi. Wallahu A'lam!!! Lu fikirlah sendiri.

Saya sendiri telah banyak kali mengingatkan perwakilan agar menentang pihak2 yg berusaha kearah kerjasama dgn Umno-BN dgn menyokong pimpinan yg mengukuhkan PR tetapi mereka yakni perwakilan lebih sayang imej dan ketokohan pihak tertentu serta retorik Ulama dibibir penyokong golongan terbabit. Mak terimalah bahana ini. Memang PAS tidak akan berkubur tetapi ia akan berpecah dan menyusut sokongannya dikalangan non muslim serta serta ahli dan penyokongya. Ia terjadi semasa PAS sedang mula diambang kekuasaan bersama dokongan PR. Salah siapa???? Bukan salah penyokong tetapi pemimpin yg memntingkan ideanya dan membelakangi kehendak akar umbi.

RATUSAN RIBU AKAN TINGGALKAN PAS DAN SERTAI PKR......????-malaysiakini

PART I

Heboh sekarang di Tenang, Labis Johor apabila ramai ahli PAS tidak berpuas hati mengenai Kerajaan Perpaduan. Ketika duduk di kedai kopi dan Markas Tarbiyyah PAS, ahli PAS berbincang serta akan keluar parti beramai-ramai sekiranya kerajaan perpaduan akan dilaksanakan.Mereka kata, buat apa bersama PAS sekiranya mereka terus bersama musuh. Ramai juga mengatakan yang TGHA akan diberi jawatan TPM 2 sekiranya ianya dilaksanakan. Persoalannya apakah kerana pangkat maka TGHA sanggup bersekongkol dengan Parti UMNO yang jelas tidak mahu Islam dalam pemerintahannya?Cawangan PAS Tenang, Labis hanya menunggu masa untuk dibubarkan dan khabar yang terdengar, mereka akan menyertai Parti Keadilan Rakyat. Asalkan mereka terus bersama Pakatan Rakyat namun untuk terus bersama UMNO, tidak sama sekali.Mungkinkah keadaan ini akan terus merebak ke cawangan PAS yang lain atau mungkinkan banyak lagi cawangan PAS akan dibubarkan? Adakah ini yang TGHA mahukan? Ikutlah, dan dengarlah kata hati ahli akar umbi. Jangan nanti hingga ratusan ribu ahli keluar parti. Masa tu menyesal kemudian tidak berguna.
Ends............

PART II

PENGUNDI CINA DAN INDIA IKRAR TIDAK AKAN UNDI PAS LAGI.....PKR AKAN TANDING SEMUA KAWASAN DUN DAN PARLIMEN..PRU

Ketika sedang berborak dengan rakan-rakan seperjuangan (cina dan india), mereka mengatakan bahawa selama ini PAS mempermainkan mereka. Undi mereka bagi pada PAS adalah kerana PAS mengatakan yang ia akan berlaku adil kepada semua kaum dan menolah rasuah.Namun dengan perkembangan terbaru bila ustaz Hadi mengatakan kerajaan perpaduannya bersama UMNO, Maka menurut mereka selama ini PAS menipu mereka hanya untuk mendapatkan undi kaum Cina. Ternyata PAS akan bersekongkol dengan UMNO yang nyata mengamalkan rasuah dan kronilism. "Kami tarak mau undi PAS lagi", itulah kata yang terkeluar dari masyarakat Cina dan India ketika kami berborak mengenai politik.Tidakkah PAS sedar yang mereka akan diperkudakan UMNO sekiranya ini menjadi kenyataan? Amat menghairankan bila Khairy Jamaluddin bersungguh2 mahu kerajaan perpaduan ini diteruskan. Ada udang sebalik batu rasanya bila kenyataan dari pemimpin UMNO ini yang dulu mengutuk tapi sekarang memuji pemimpin Pas bila kerajaan perpaduan ini di utarakan.
Ends.....

Hidup dan harapan

No comments:

Post a Comment