Sunday, June 14, 2009

Kerajaan UG! antara retorik dan realiti...

Assalamu alaikum dan salam semua.

Setelah terbaca penjelasan dari Tuan Guru Hadi Awang dari blog Wak Al Banjari, aku lebih tenang dan tidak cuba terikut dgn emosi walhal jawapan beliau adalah sama dan selari dgn apa yg diperjelaskan oleh beliau di Harakah, di Muktamar serta beberapa tempat lain. Tapi aku belum pula mendengar penjelasan dari Ustaz Nasha dan Mustafa Ali lagi. Maklumlah sebagai wazir atau pembantu, mereka haruslah membantu pemimpin mereka didalam memberi penjelasan serta pemahaman dan mungkin perlaksanaan terhadap retorik gagasan murni dari tuan presiden.

Aku secara tulusnya sedari mula amat bersetuju dan tertarik dgn gagasan murni terbabit. Tetapi setelah membuat renungan dan penilaian, ia kelihatan seperti gagasan idea yg terlalu suci, berpandangan jauh, kurang realistik, bakal menimbulkan kemudharatan dan kekeliruan apabila cadangan kerjasama berlaku ketika mana pihak pemerintah yg bermasalah serta korup sedang cuba disingkirkan dari kuasa oleh kerjasama Pakatan Rakyat yg didokongi dan disokongi oleh PAS yg semakin mendapat sambutan dari rakyat jelata. Kenapa PAS, tidak dari PR kepada BN? Kenapa UMNO, bukan parti komponen BN yg lainnya? Kenapa sekarang dan tidak dari dahulu lagi? Kenapa cadangan kerjasama UG ini tidak tunggu sahaja sehingga kerajaan PR berkuasa, baru ditawarkan kepada kerajaan BN? Atas faktor, dasar dan prinsip apa dicadangkan pembentukan kerajaan UG ni? Bagaimana pula dgn isu penyelewengan, penindasan, penyalahgunaan kuasa, kezaliman, konspirasi politik yg dilakukan pemimpin BN? Apakah cadangan2 tersebut sanggup diterima oleh Umno BN? Bagaimanakah perlaksanaannya nanti tidak berlaku penyelewengan atau berat sebelah? Bagaimana sekiranya parti komponen BN atau PR tidak bersetuju? Parti mana yg menguasai keadaan dan kerajaan? Ada kemungkinankah kerajaan gabungan yg dikuasai Umno akan menolak PAS keluar setelah mereka kembali mendapat kuasa rakyat dan pelbagai isu serta perkara lain2 lagi perlu diperbahaskan?

Maka, aku mula melihat kembali beberapa perkara atau senario yg telah berlaku sepanjang 2 tahun ini sehingga sekarang. Pimpinan asal dari sekitar kawasan tertentu di Terengganu telah menguasai PAS Terengganu. Kemudian telah memulakan perancangan dan telah menguasai sebahagian besar badan2 tertentu didalam PAS termasuk lidah rasmi Pas iaitu Harakah. Memulakan pemikiran dan perancangan menentang dasar2 yg dipersetujui oleh pimpinan dan ahli PAS. Membelakangi teguran dan nasihat Mursyidul Am (sangat dihormati) yg telah lama menjadi pendokong dan pemimpin perjuangan Pas melebihi 30 tahun. Menyuruh Wala' kepada pemimpin sedangkan teguran Nik Aziz tidak pula dianggap wala'. Merancang penolakan kepimpinan PAS dari Kelantan yg kebanyakannya hasil tarbiah dari Nik Aziz. Menolak pemimpin yg pro kerjasama PR(Isu Erdogan). Menolak pemimpin dari golongan profesional (Ulama' vs Pro). Penglibatan didalam memburuk2kan kerajaan Kelantan serta memburukkan imej seorang pemimpin Kelantan secara terancang dan halus agar tidak lagi mengancam kedudukan pemimpin2 mereka.

Hasil dari idea tersebut melahirkan pemimpin yg berpemikiran pro Umno atau digelar Nik Aziz, Boneka Umno yg melahirkan perpecahan yg jelas nyata didalam pimpinan PAS. Dituduh pengkhianat oleh kebanyakan penyokong PAS dan PR terdiri dari pelbagai bangsa. PAS telah dicemuh oleh semua penyokong PR. Sebahagian pemimpin yg tidak menyebelahi atau menentang gagasan tersebut ditentang dan tewas didalam Muktamar. Penentangan atau perbezaan pendapat yg jelas antara Mursyidul Am dengan Presiden serta pembantu2nya. Terdapat perjumpaan pemimpin PAS dan Umno secara umum (dimaklumkan kepada pimpinan)dan sembunyi (tidak dimaklumkan kepada pimpinan) sejak selepas Pilihanraya Umum ke 12 sehingga sekarang. Pas dikatakan parti islam tapi berjiwa melayu. Banyak perkara atau isu lain yang tidak mampu dijelaskan disini.

Lalu saya terbaca komentar dari pembaca Blog Wak Al Banjari yg telas ditulis dgn panjang lebar dan amat bersesuaian juga dgn pandangan saya ini walupun kenyataan diatas jelas hanya dari pandangan saya sahaja lalu saya selitkan seperti dibawah tanpa pengetahuannya. Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut berkenaan pendapatnya lalu menyerahkan kepada pihak pembaca utk menilainya. Lu bacalah sendiri, ok! Wallahu A'lam, Wassalam...

mz said :

Part 1:

sekrg ni ramai golongan yg memihak kepada TGHH juga. Golongan yg memihak TGHH juga nampak mcm gagal memahami pandangan TGNA..dua2 belah pihak gagal memahami pandangan pihak yg sebelah lagi.sepatutnya dua2 belah pihak tgk baik tentang pandangan kedua2 belah pihak.. dan tengok yg mana yg lagi baik.. mungkin kedua2nya adalah baik belaka tetapi mesti ada yg lagi baik.ini pandangan peribadi saya;kita tgk satu persatu pandangan tersebut.1.) pandangan TGHH - kerajuan perpaduan.-- dari idea nampak sgt2 baik.. dan ini yg sepatutnya.. tp adakah sesuai segn keadaan dkt malaysia-dgn umno?.. ini kita kena kaji sedalamnya... kita tgk syarat2 kerajaan perpaduan spt yg dikupas oleh Ustaz Tn Ibrahim Tuan man dan ramai lagi.. amat bagus sekali idea tersebut.. kalau terjadi idea tersebut memang sah mcm UMNO dan terima islam sepenuhnya dan PAS pon dah boleh bubar.. sebab UMNO dah terima islam sepenuhnya mcm pas... Tp adakah UMNO akan terima syarat2 tersebut???.... sejarah 50 thn mungkin boleh membantu kita menjawab soalan ini... Dan pada pandangan saya; tak mungkin umno akan dibawah najib akan terima.. zaman paklah adalah % akan terima tuh...jadi idea tersebut adalah bagus tp nampaknya realiti amat jauh sekali.. Saya rasa bendalah ini akan jadi setakat bertemu dan berbicang saja, dan tak akan diterimanya syarat2 yg Ustaz Tuan Ibrahim bagi tadi.

Part 2:

2.) pandangan TGNA menolak Kerajuan Perpaduan dan BERKERJASAMA POLITIK dengan umno.. dan kita kena phm ape maksud TGNA itu.. ramai gak pihak yg menyokong TGHH gagal memahami pandangan jauh TGNA..dan mengatakan TGNA menyekat dakwah dengan UMNO yg mana adalah lari terlalu jauh dr maksud sebenra TGNA.. dia melarang kerjasam politik saje, tetapi berdakwah kepada ahli umno dan berbicang pasal isu selain dr bergabung adalah dibenarkan dan tak perlu diagendakan pon-sebab islam amat mengalakkan kerja dakwah2 ini tak kira kepada org umno atau sesiapa saje..... dan telah diterangkan berkali2 tp ramai yg masih memekakkan telinga pasal hal dakwah ini.tak timbul isu ingkar larangan tuhan utk berdamai.. sebab kita tak bermusuh dgn org umno-kita hanya menentang parti UMNO yg menyimpang dr ISLAM...

TGNA melihat tak akan tercapainye hasrat kerajaan perpaduan dgn UMNO ini malah dlm masa perbincangan pon akan berlakunya perpecahan dlm PAS . jadi awal2 lagi dia cuba mengelakkan hal perpecahan dalam PAS berlaku.. TGNA BERPANDANGAN JAUH DAN MELIHAT REALITI SEMASA DAN TIDAK MAHU lihat PAS berpecah belah hanya kerana isu berbicang politik dgn UMNO tp hasilnya adalah amat tipis utk dicapai.. sejarah dulu haruslah diajdikan iktibar mcm mana kerajuan campuran bertukar jadi lain dan akhirnya PAS berpecah belah.. sekrg pon belum ape2 pon lagi dah berpecah belah,,itulah yg cuba dihindarkan oleh TGNA.. iitu semua adalah demi PAS dan demi dakwah Islam juga especiallly kepada bukan islam.. oleh yg demikian jalan sebaiknya adalah terus lupakan kerajaan perpaduan sebaliknya terus kuatkan PAS dalam PR dalm masa yg sama teruskan kerja dakwah dgn lebih gigih kepada ORG2 UMNO dan bukan islam.. kita tak pernah lupakan kerja dakwah ini.. tp bukan dgn mengambil jalan pintas, yg boleh merosakkan jemaah yg akhirnya boleh membuatkan hampir semua gagal; pas pecah belah; dakwah umno tak berjaya; dakwah kepada bukan islam juga gagal...itu yg lagi teruk dan patut dielakkan...


Part 3

OK..kat sini ramai gak kata.. kerajaan perpaduan bukan bergabung dgn umno dan berbincang bukan bergabung dgn UMNO... dan sudah dijelaskan oleh TGHH dan ustaz Nasha,,.. kata juga takde niatpon utk gabung dgn umno... tp adakah ini benar takder niat pon?.. saya rasa Ustaz Ahmad Awang sudah memberikan jawapan memang ada golongan yg fikir Bergabung dgn UMNO adalah lebih baik dr Gabung dengan PKR dan DAP.. memang ada.. jgan kata tak ada...dan memang ada kertas kerja pon; yg mudharat yg mana yg lebih ringan... dan perbincangan pasca Macrh 2008 pon adalah berkaitan kerjasama poltik-gabung juga.. memang wujud benda tuh.. dan sebenarnya OK utk tengok yg mana yg lebih baik utk ISLAM.. antara bersama PR atau UMNO... OK KITA KAJI detail2.. tp saya rasa, selepas kes perak (nasib baik Ustaz ahmad awang menolak dr tubuh kerajaan dgn UMNO) dan dgn tgk sokongan org bukan islam kepada pas selepas isu perak.. sudah jelas menunjukkan dengn PR is much2 better dr dgn UMNO ( sekali lagi dakwah dgn UMNO jgn ditinggalkan sekali2).. ..

atas sebab itulah utk kebaikan jemaah pas dan islam, nampaknya kita mesti bersatu dan jgn cuba utk memecah belahkan jemaah demi utk menegakka pandangan kita semata-mata..kalau pandangan dan idea kita itu (halal) tp boleh memecahkan jemaah lebih baik kita cepat2 undurkan diri dan bersatu balik utk jemaah..itu adalah terbaik...jgn jadi degil tak tentu pasal dan cuba menegakkan idea sampai semua org jadi keliru..cubalah kaji dari semua segi dulu dan cari jalan terbaik demi PAS.. dan amat JELAS jalan terbaik sekrg adalah lupakan dulu Kerajaan Perpaduan sehingga tiba masa yg sesaui nanti (sebab idea itu adalah amat bagus tetapi suasana semasa amat tidak mengizinkan.).... itu saja sekian..

p/s: kerajaan perpaduan yg terbaik sekrg adalah bukan berkerjasama politik dgn UMNO najib (sebab umno akan jadi terajunya-kalau lihat masa skerg lah), tp kerajuan perpaduan antara PR dan MP2 UMNO (geng paklah dan Kuli) ni OK.. atau MP2 Umno ni terus masuk PR dan jadi kerajaan PR.. Kalau UMNO yg jadi teraju percayalah tak akan kemananye ; itu adalah helah UMNO utk terus berkuasa saja)...
June 15, 2009 1:17 PM

No comments:

Post a Comment